Rugpijn of nekpijn treft heel veel mensen. Een van de belangrijkste oorzaken is zitten. Zitten is extreem belastend voor je rug. Je lichaam zit in een statische houding waarbij de doorbloeding belemmerd wordt. Dit leidt ertoe dat de spieren minder doorbloed en gevoed worden en dus vatbaarder zijn voor overbelasting.

Bovendien zijn de heupen bij het zitten gebogen, waardoor het bekken naar achter kantelt en de rug boller wordt. Dit resulteert in een grotere belasting op de verschillende structuren in de rug en geeft een grotere druk op de tussenwervelschijven, met het ‘kruip’effect tot gevolg.

De combinatie van slechte doorbloeding en belasting van de wervelkolom geeft aanleiding tot pijn, krampen en degeneratieve veranderingen. Naast de mechanische overbelasting door foutief gebruik via dagdagelijkse activiteiten (vb. langdurig zitten, tillen,...) zijn er nog rugklachten die ontstaan door psychische belasting. Daarnaast kunnen neurologische en reumatoïde rugklachten ook als oorzaken beschouwd worden.

Voldoende aandacht voor ergonomie, zowel in je vrije tijd als tijdens het werken, is een van dé belangrijkste factoren om rugpijn en nekpijn te voorkomen. Investeren in ergonomie is dus investeren in je eigen gezondheid.

Hieronder vind je meer informatie over vaak voorkomende rugproblemen.