Ergonomisch werken

Ergonomisch werken kun je eigenlijk zien als het werken op een verantwoorde manier voor het lichaam. Wanneer je namelijk niet in een ergonomische houding werkt en hierbij geen ergonomische materialen gebruikt, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:

Rugpijn: Wanneer de rug niet recht is en op een goede manier ondersteund wordt, kan er op zowel korte als ook lange termijn rugpijn optreden. Rugpijn kan op veel verschillende manieren een sterke hindernis vormen in het dagelijks leven. Je wilt dit dan ook te allen tijden voorkomen.

Nekpijn: Voor nekpijn geldt ongeveer hetzelfde. Wanneer je langdurig in een verkeerde houding werkt, dan kan er nekpijn voorkomen. Nekpijn heeft dus vaak een verkeerde houding als oorzaak.

Ergonomisch werken | Ergodynamisch werken | Ergonomie

Hoe ergonomisch werken? 

Dat je ervoor moet zorgen dat je ergonomisch werkt, is voor veel mensen wel duidelijk. Maar de volgende vraag is dan vaak hoe je dit moet doen. Er zijn verschillende onderdelen van een werkplaats die effect hebben op je houding. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om:

Bureaustoel: Je bureaustoel is misschien wel het belangrijkste attribuut wanneer het op ergonomisch werken aankomt. Deze zorgt er namelijk voor dat je een rechte rug houdt. Ga daarvoor altijd goed met je rug tegen de achterkant van een ergonomische bureaustoel aanzitten. Let er daarnaast ook op dat je voeten de grond aanraken. Dit omdat je anders te veel druk op je onderrug legt. Ga voor een ergonomische bureaustoel waarbij je voeten de grond aanraken, terwijl je met een rechte rug tegen de leuning zit. 

Toetsenbord: Daarnaast speelt ook het toetsenbord een belangrijke rol. En dan gaat het met name om de plaatsing ervan. Hiervoor geldt dat je in het ideale scenario het toetsenbord aan de rand van je bureau plaatst. Dit helpt bij het vasthouden van een correcte houding met een rechte rug. Verder minimaliseer je dan ook de belasting op je schouders

Beeldscherm: Een laatste onderdeel van ergonomisch werken is de plaatsing van het beeldscherm van je computer. De bovenkant van je monitor moet precies op de hoogte van je ogen staan. Wanneer dit op de goede manier gebeurt, worden je nekspieren ook zo min mogelijk belast. Je merkt zelf al snel dat je met die houding namelijk automatisch al een rechte rug en nek hebt.

Ergonomisch werken | Ergodynamisch werken | Ergonomie

Ergonomisch werken komt dus voor een groot deel neer op het aanpassen van je werkpositie. Met de juiste materialen in combinatie met de juiste informatie kun je ervoor zorgen dat je dagelijks volledig ergonomisch verantwoord aan de slag gaat. Al met al kun je er op die manier voor zorgen dat je in de toekomst geen nek- en rugklachten krijgt. Aangezien dit tegenwoordig steeds vaker lijkt voor te komen, is het de moeite waard om hier ruim aandacht aan te besteden. Trap niet in dezelfde valkuil en pas je werkplaats tijdig aan.

Neem contact met ons op voor meer informatie of neem eens en kijkje tussen de verschillende ergonomische artikelen.