I love my job. Echt waar. Ik weet het, dat kan evengoed als loze promo talk klinken, holle woorden, maar ik meen het ‘from the bottom of my heart’ ;-).  Waarom? Omdat mijn job me de kans geeft om op zoveel verschillende fronten te werken, met zoveel verschillende mensen in contact te komen, zoveel mensen, zaken en info aan elkaar te linken en op ontelbaar veel diverse plekken te komen dat het me telkens een boost geeft en nieuwe zuurstof om het leven in al z’n facetten verder te ontdekken. 


Neem nu vorige week, toen ‘k samen met een collega van Ergodôme Kortrijk, de meubelbeurs in Brussel ging bezoeken. Ik werk sinds kort samen met dit authentieke familiebedrijf waar een team van super gedreven mensen zich elke dag opnieuw inzet om het belang van ergonomie te onderstrepen op een heel menselijke manier, heel concreet en inpasbaar in éénieders leven. En het was in die context dat we samen de meubelbeurs gingen bezoeken.


Doel van dat bezoek: zien, voelen én ondervinden wat de nieuwste trends in ergonomisch-verantwoord-meubelland zijn. Een mens staat daar niet bij stil, maar ergonomie is overal… of dat zou het beter zijn. Te vaak, kiezen we eerder voor dat model van salon, stoel of bureau dat gewoon ‘mooi’ is of ‘van dat of dat merk is en dus leuk ‘staat’’ ipv te kijken of die bureaustoel wel effectief ‘goed zit’ = je rug en hele lijf op een juiste manier ondersteunt tijdens al die uren die je achter je laptop slijt. Een heel catchy zin, die me die dag is bijgebleven is: “wij passen ons teveel aan, aan de zaken rondom ons, terwijl het net andersom zou moeten zijn.” We kronkelen ons lichaam nog liever in allerlei onnatuurlijke bochten die zorgen voor extra (snelle) slijtage aan rug en ledematen, om toch maar dat stoeltje , die relax , dat bureau te kunnen kopen en hebben, ipv ons te laten informeren door experten ter zake, die kunnen zeggen of die of die stoel beter geschikt is voor ons lichaam. We slapen massaal slecht, iedereen is vermoeid, heeft moeite om ’s morgens uit bed te rollen en toch besteden we eigenlijk nog relatief weinig aandacht aan hoe we in ons bed liggen. Als het maar een mooi bed is waar we in liggen, met een tof motiefke op het dekbedovertrek of in die nieuwe trendkleur… zot, toch? Als je weet dat slaap vitaal is voor je en hét recuperatiemoment bij uitstek is, waarop je reset en recharget om straks die volgende dag met voldoende energie door te komen? 


velours trend in ergonomische salons

Soit, de meubelbeurs dus en de trends… en die waren meteen heel erg duidelijk… Velours, mon amours… velvet is trending, nog steeds, en steeds meer, heb ‘k de indruk. Ook in ergonomisch verantwoord meubelland… en gelukkig maar. Wat me opgevallen is, is dat het cliché beeld van de ‘relax’ niet meer klopt. Ok, die beige lederen ‘meme en pepe’-zetel is er wel nog en is blijkbaar nog steeds geweldig populair ook wegens ongekend zitconfort, mààr -en dat vind ‘k persoonlijk toch wel heel erg fijn- ergonomisch verantwoord meubilair is niet énkel meer voor mensen die reeds klachten hebben, die een zekere leeftijd hebben, die ziek zijn, etc… Neen, ergonomie is er voor iedereen. Zitcomfort, of het nu overdag op je werk is, ’s avonds in je salon tijdens een spannende netflixserie , tussendoor in je relax met een boekje of ’s nachts in bed, het is er en het hoeft er niet langer oudbollig en ‘stoffig’ uit te zien. Vandaar dus, alvast één trend om in het oog te houden: fluweel. 


Jeans-blauw en vieux-rose is de trend voor ergonomische meubelsQua kleuren was er ook een duidelijke trend, namelijk het ‘jeansblauw’. Prachtige kleur vind ‘k zelf, maar misschien niet voor iedereen de max. Het is namelijk toch iets ‘gewaagder’ dan het traditionele beige , zwart of grijs, blijkbaar de topkleuren als het op een ergonomisch verantwoorde zetel of relax aankomt. En da’s begrijpelijk ook ergens, want zo’n meubel dat perféct bij je past, koop je ook niet aan om er maar enkele maanden van te genieten. Neen, de bedoeling is dat je ‘best buddies’ wordt en een lange termijn relatie aangaat… en dan mag het wat kosten én moet het ook redelijk tijdloos zijn… maar van mij mag het dus wel degelijk een velouren jeansblauwe relax zetel worden… ;-) Er was ook best veel ‘vieux-rose’ te zien , een heel zachte vrouwelijke kleur die -zeker wanneer je ze in velours neemt- iets heel gezelligs en trendy heeft. 

Ik heb veel getest en uitgeprobeerd, geluisterd en gekeken, gevoeld en ervaren en gemerkt dat het goed was, mààr nog altijd beter kan… Het wordt tijd dat ergonomie ‘normaal’ wordt en dat we er allemaal wat mee bezig zijn op een bewuste manier. Want we zitten best veel tegenwoordig en dan zitten we maar beter goed, toch? Ik wist helemaal niet hoe je een salon -behalve op kleur en model- moet kiezen en dat er echt wel modellen zijn die voor jouw lichaamstype net wél of helemaal niet ok zijn. Of dat je er bij een goeie relax moet op letten dat de armleuningen best mee bewegen als je de zetel verstelt en dat ook de hoek die je onderbenen en je bovenlichaam vormen, stabiel moet blijven als je wat platter wil gaan liggen bv… 


Het kan beter dus voor wat betreft onze kennis rond ergonomie, maar ook op de ergonomie markt zelf… ik heb het met m’n eigen ogen gezien namelijk dat er best wel al een pak leuke modellen op de markt zijn, die én mooi, én trendy én kwalitatief én verantwoord zijn. Maar dat het toch nog te vaak bij een pak merken een kwestie is van kiezen tussen ofwel kwalitatief en ergonomisch verantwoord ofwel design-waardig , trendy en mooi. Het is een beetje zoals bij de auto’s vroeger: ofwel koos je voor de degelijkheid van een Duits merk, ofwel voor de looks van een Italiaans merk. Maar je kon niet beide hebben. Intussen lukt dat in autoland wel… benieuwd hoe lang het duurt vooraleer dit ook in meubelland helemaal gelukt is… er is a wel wat voorhanden , maar het kan nog beter. Al moet’k zeggen dat Ergodome daar wel een neus voor heeft, met al hun jaren ervaring in de sector, om ergonomische én mooie meubels te vinden. 


Tot de volgende...

Evy Gruyaert


Ontdek de nieuwste modellen in onze showroom of maak een afspraak bij u thuis.