In 2020 werd thuiswerken plots de norm. Velen lieten de perfecte werkplek achter zich en zochten een ideaal plekje om van thuis uit te werken. Maar dat bleek niet altijd eenvoudig te zijn. Op kantoor heb je namelijk doorgaans een ergonomische bureaustoel en/of een verstelbaar bureau waardoor je beschikt over een ergonomische werkplek. De klachten over nekpijn en rugpijn stegen dan ook door het verplichte thuiswerk. 

Foutieve houding zorgt voor nek- en rugklachten

Met een zittend beroep is de kans op nekklachten en rugklachten enorm groot. Niet alleen zit je een hele dag neer op je werk, maar denk ook maar eens aan alle tijd die je al zittend doorbrengt wanneer je thuis bent. Als je al die tijd optelt, kom je aan een cijfer dat als zorgwekkend kan worden gezien. Ons lichaam is namelijk niet gemaakt om zo lang inactief te zijn. Als je dan die tijd doorbrengt op een onaangepaste stoel, dan kan de rug- en nekpijn nog sneller toenemen.

Je spendeert namelijk een volledige dag in een zo goed als foutieve houding, zonder correcte ondersteuning van je lichaam, waardoor spieren en gewrichten overbelast worden. Het blijkt dan ook dat ongeveer 80 procent van de Belgische bevolking te kampen krijgt met rugpijn. Vooral lage rugpijn kunnen de dokters toeschrijven aan langdurig zitten. Een op vijf Belgen heeft dan ook last van lage rugpijn en dat cijfer kan alleen maar stijgen door het verplichte telewerk. 

instellingen ergonomische bureaustoel

Hoe ontstaat nek- en rugpijn? 

Nek- en rugpijn ontstaat door langdurig neer te zitten in een foutieve houding, meestal op een stoel die niet ergonomische is aangepast. Wanneer je voeten de grond niet kunnen raken wanneer je neerzit, heb je waarschijnlijk de neiging om onderuit te zakken in je stoel. Daardoor komt er een enorme last op je onderrug terecht en krijg je lage rugpijn.  Die last kan zorgen voor overbelasting van de spieren en op lange termijn ook slijtage aan de rugwervels.

Als je voor een lange tijd in een foutieve houding zit, voorovergebogen bijvoorbeeld, kan dat ook een invloed hebben op het zuurstofgehalte in je lichaam. Je longen worden namelijk een beetje ingesloten door je borstkas en hebben daardoor minder ruimte om zich te vullen met zuurstof. Je hebt er dus alle baat bij om op een correcte manier aan je bureau te zitten. Niet alleen krijgen je hersenen voldoende zuurstof, maar je kan dus ook nekpijn en rugpijn voorkomen. 

Wat is een correcte zithouding? 

Heb je (nog) geen ergonomische bureaustoel of kruk maar wil je toch al je zithouding aanpassen om de nek- en rugklachten te verminderen?  Het eerste punt waaraan je aandacht moet besteden is de positie van je rug. Als je met je rug volledig tegen de leuning zit op de stoel, dan verminder je al de kans op lage rugpijn. Als je daarnaast ook nog eens je beide voeten volledig op de grond kan plaatsen, waardoor je knieën zich lager bevinden dan je heupen, dan wordt je onderrug niet extra belast. 

Met een ergonomische bureaustoel of kruk zijn dat allemaal zaken waarop je niet hoeft te letten. De ergonomische bureaustoel of kruk is namelijk zo ontworpen dat je lichaam een natuurlijke houding aanneemt vanaf het moment dat je neerzit. 

Ergonomische werkplek als oplossing

Een ergonomische werkplek bij je thuis zou dus de ideale oplossing zijn voor je nekklachten en/of rugklachten, wanneer je verplicht moet telewerken. Het is dan ook aangeraden om je kantoor in te richten met een ergonomische bureaustoel of kruk, zodat zeker je zithouding al correct is. Daarnaast kan je nog investeren in een verstelbaar bureau en andere hulpmiddelen. Als je trouwens je computerscherm op een verhoog zet, zorg je ervoor dat je niet meer naar beneden hoeft te kijken. Zo voorkom je nekpijn en spanningshoofdpijn. Om je ogen te sparen, zet je het scherm best op een minimale afstand van 50 centimeter. 

Een ergonomische werkplek is niet enkel positief voor je lichaam. Ook je werkgever kan er de vruchten van plukken. Zo blijkt dat werknemers die over een ergonomische werkplek beschikken minder ziek zijn, waardoor de productiviteit stijgt in het bedrijf.  Alleen maar voordelen met een ergonomische bureaustoel of kruk dus.

Interesse in het inrichten van je eigen ergonomische werkplek? Op de onze website vind je meer informatie over de juiste werkhouding en welke meubelen je daarbij kunnen helpen.  Wil je persoonlijk advies, dan kan je altijd een bezoek brengen aan onze toonzaal in Kortrijk of Wilrijk. 

Lees ook volgende verwante artikels: