Staand werken is helemaal in. Je hoort het overal: een gezonde werkdag is een actieve werkdag. Toch zitten we allemaal veel. Niet omdat we dit per se willen, wel omdat het bij onze job hoort. Wil jij je lichaam en geest in topconditie houden? Doorbreek dan af en toe het patroon van zitten en ga even rechtstaan. Ook als je van thuis uit werkt. Staand werken bevordert niet alleen je productiviteit, het stimuleert ook de bloedcirculatie en de zuurstofopname. En zo pak je stress, vermoeidheid en allerlei vervelende kwaaltjes aan.

Rechtstaand werken, hoe doe je het comfortabel?

 • Start je werkdag eens rechtstaand
  Wanneer je staat, activeer én stimuleer je de bloedcirculatie in je lichaam. Een effectieve circulatie houdt je scherper en geeft je meteen de nodige dosis energie om er een hele dag tegenaan te gaan.
 • Zorg voor een goede houding
  Breng je heupen, schouders en hoofd zoveel als mogelijk op één lijn zonder dat het onnatuurlijk aanvoelt. Zo verdeel je de zwaartekracht op je lichaam optimaal over je ruggenwervel en voorkom je rugklachten. Breng je schouderbladen naar elkaar toe en sta met een open borstkas en rechte rug aan je bureau.
 • Varieer en beweeg
  Nog belangrijker dan de juiste houding aannemen, is het regelmatig veranderen van positie. Buig eens door je benen of rol met je schouders, alles mag. Door je bloedcirculatie op deze manier extra te stimuleren, krijgen je spieren geen kans om te verkrampen.
 • Denk ook aan je voeten
  Draag om te beginnen comfortabele schoenen en beweeg ter plaatse: krul je tenen, verplaats je voeten en duw afwisselend op je tenen en hielen. Plooi je benen wanneer je staat en laat ook je beenspieren werken.
 • Laat je onderarmen gerust op de tafel rusten
  Maar probeer niet te leunen. Wanneer je steunt, zorg je namelijk voor een kromming in de rug die na verloop van tijd schouder- en nekklachten kan veroorzaken.
 • Timing is alles
  Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele dag recht te staan, wissel liever elk uur staan af met een uur zitten. Of ga af en toe eens wandelen. Weet dat je enkels, bekken en spieren een aantal maanden nodig hebben om te wennen aan je nieuwe houding.
positie rechtstaand thuis werken met zit-sta bureau

Zit-sta bureau

Je kan natuurlijk zelf een sta-bureau bouwen, maar erg praktisch is dit niet. Een handig hulpmiddel is een elektrisch verstelbare zit-sta tafel. Met één druk op de knop breng je de tafel met alles erop in positie en ben je meteen klaar om rechtstaand te werken. Een uitstekend alternatief voor een ergonomische bureaustoel.

zit-sta bureau tafel voor thuis of kantoor

Een zit-sta tafel kan afgewerkt worden met een bureaublad in diverse afmetingen, vormen en kleuren (zwart, wit, eikenhout ...). Op die manier past de tafel perfect in elk interieur, zowel thuis als op kantoor. Leuke opties zoals een memoryfunctie, docking stations en kabelgoten maken het je nog makkelijker om recht te staan zonder ongemakken. 

zit-sta bureau functies en afwerking

Activerende accessoires

Om nog wat extra beweging te brengen tijdens het rechtstaan, kan je gebruikmaken van enkele handige ergonomische accessoires zoals het Balance Board of een anti-vermoeidheidsmat.

balance board en anti-vermoeidheidsmat

Meer info en advies

Interesse in een van deze ergonomische oplossingen? Laat hieronder jouw gegevens na voor een adviesgesprek met onze ergonomie-experts of kom langs in een van onze showrooms in Kortrijk of Antwerpen.

In onze webshop vind je alvast ons aanbod ergonomische stoelen.