Hij is weer begonnen, die ratrace richting het einde van het jaar. Heb je het ook al gemerkt bij jezelf en rondom je heen? Ik zie iedereen naarstig op zoek gaan naar dat perfecte Kerstcadeautje, véél mensen zich te pletter piekeren over wàt ze nu in ’s hemelsnaam weer moeten gaan verzinnen als Kerst- of nieuwjaarsmenu en van hot naar her rijden op zoek naar alle ingrediënten voor dat diner of dat ultieme cadeautje waarvan ze weten dat die persoon dat toch zo graag wil… En tijdens al dat haasten , krijgen velen helaas ook de nodige stressaanvallen,  terwijl dit toch ook een héél fijne periode kan zijn. Dus relax, slow down en take it easy…


Love it or hate it, maar ‘it is what it is’. Ikzelf probeer er de charme enigszins van in te zien. Ok, het is misschien wel wat extra stress, mààr geef toe, ergens is het ook wel leuk. Ga gewoon even back to basics: herleid deze dagen even tot hun essentie: en voor mij is dat : gewoon, rustig gezellig samen zijn… Wat lekker eten, een goed glas erbij (dat kan trouwens evengoed een lekkere mocktail zijn, of een alcoholvrije gin-tonic! (yummie) en fijn gezelschap waarmee je oude en iets minder oude koeien uit de gracht haalt en gewoon fijn kan bijpraten. Even de tijd nemen voor elkaar, écht tijd nemen, even écht vragen hoe het met je broer, je mama, je zus, oom of nichtje gaat. Tijdens het jaar hebben we daar vaak geen tijd voor, maar dit is hét moment om even bewust stil te staan. Even tijd te nemen ook om je goeie voornemens van begin dit jaar boven te halen en te zien hoeveel je ervan hebt kunnen realiseren… Wou je meer bewegen? Gezonder eten? Of misschien af en toe wat meer relaxen?  En heb je dat dan ook gedaan? Don’t worry als dat niet lukte, joint he club ;)


Ook ik maak elk jaar een paar (kleine) goeie voornemens en ook ik moet op het einde van dat jaar constateren, dat ‘k er meestal niet in geslaagd ben om ze allemaal te realiseren, maar hey, a girl can dream, toch? Eén van die goeie voornemens is om toch nog wat meer prioriteit te geven aan mijn yoga momentjes, die er -eerlijkheidshalve- de laatste maand vooral, wat bij ingeschoten hebben wegens héél druk op het werk. 

Ook wat allround meer relaxen, wat vroeger gaan slapen én tijdens het werk ook wat meer fysieke breaks inlassen, hou ‘k me voor …. Als zelfstandige thuiswerkster is het verradelijk om te lang achter mijn computer te blijven zitten…  Dus heb ‘k me voorgenomen om een ‘herinnering’ in mijn smartphone te zetten (met 2!! Meldingen) die me er om het half uur even attent op maak, dat ‘k wat stappen moet zetten en wat moet gaan bewegen. 

ergonomisch relaxmoment

En ook aan mijn relax momentjes ga ‘k wat meer aandacht geven want ik betrap er mezelf de laatste tijd op dat ‘k te nonchalant in mijn zetel hang ’s avonds… het resultaat: wanneer ‘k me uit die positie wil hijsen, heb ‘k pijn aan mijn nek, schouders en rug en besef ‘k dat ‘k niet zo goed bezig ben. Mijn geest is dan misschien relax na zo’n avondje hangen, maar mijn lichaam is dat allesbehalve. Dus: we gaan ons wat beter in die zetel zetten of nog beter: investeren in een betere zetel , zodanig dat niet ik me aan de zetel moet aanpassen, maar de zetel zich aan mij moet aanpassen :)

 

Trouwens, over aangepaste zetels gesproken: mijn ouders hebben zich eindelijk die langgewenste relaxzetel aangeschaft. Nee, geen muf oudbollig meubel maar een mooie designzetel in leder met  topondersteuning. Mijn papa is er alvast niet meer uit weg te slaan. En toch vrees ‘k dat hij tijdens de Kerstdagen samen bij m’n ouders thuis, niet al te vaak in zijn zetel zal kunnen zitten. Het is op zo’n dagen namelijk de populairste plek om te gaan zitten… vooral mijn kids zijn er zot van!  Knopjes die de voetsteun uitklappen en weer dicht, andere knopjes voor de armleuningen en de hoofdsteun… dolle pret, dat zie je van hier! En dit jaar hebben ze er dus een ‘competitor’ bij: me, myself and I, want ook ik wil tijdens één van die gezellige kerstbabbels wel ’s zalig en goed zitten... Het zal vechten worden om die coole stoel J they better be prepared ;)

Gelukkig nieuwjaar!

Evy Gruyaert