Benen omhoog leggen ergonomie
Ergonomie Overzicht

Waarom is het goed om met je benen omhoog te liggen?

Na een lange dag voelen de benen soms zwaar en vermoeid aan. De oplossing? Leg je benen omhoog en rust wat. Maar waarom is het goed om met je benen omhoog te liggen?

Het antwoord vinden we bij de zwaartekracht. Wanneer je je benen hoger dan je hart legt, bevorder je je bloedsomloop. De zwaartekracht vermindert namelijk de druk op de aderen in je benen, waardoor het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt.

Die verbeterde bloedsomloop biedt enkele belangrijke voordelen:

  • Minder zwelling: wanneer je bloed beter circuleert, vermindert de vochtophoping in de benen en de enkels.
  • Lagere bloeddruk: je hart moet minder hard werken om het bloed terug uit de benen te pompen, waardoor je bloeddruk verlaagt.
  • Verbeterde lymfestroom: door de verminderde druk op de benen stimuleer je de lymfestroom die een belangrijke rol speelt bij het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam.

Voordelen verbeterde lymfestroom

Je benen hoger positioneren dan je hart verbetert onder andere de lymfestroom die door ons lymfestelsel loopt. Dit stelsel bestaat uit allerlei kleine lymfevaten die uitmonden in de lymfeklieren. Die klieren zijn essentieel voor ons immuunsysteem, want ze bevatten immuuncellen die schadelijke stoffen zoals bacteriën en virussen filteren en vernietigen.

Een verbeterde lymfestroom…

  • … voert afvalstoffen en vocht efficiënter af;
  • … versterkt de werking van het immuunsysteem;
  • … vermindert ontstekingen en versnelt het genezingsproces ervan;
  • … voorkomt verschillende ziektes en aandoeningen.

Eerste hulp bij benen in de lucht

We weten nu waarom het goed is om je benen hoger dan je hart te leggen. Iedereen heeft er dan ook baat bij om dit regelmatig te doen. Daarnaast is het een aanrader voor mensen met…

  • spataderen: door de benen omhoog te leggen, stroomt het bloed makkelijker terug naar het hart en vermindert de druk op de spataderen.
  • oedeem: door de benen omhoog te leggen, stroomt het vocht makkelijker terug naar het hart en vermindert de zwelling in de benen en de voeten.
  • trombosebeen: door de benen omhoog te leggen, stroomt het bloed makkelijker terug naar het hart en vermindert de druk op de bloedvaten.

Tot slot raden we ook mensen die langdurig zitten of staan aan om regelmatig de benen hoger dan het hart te leggen.

Onze oplossingen

1. Relax met de hartbalansfunctie

Onze relaxzetels en ergonomische salons zijn voorzien van een hartbalansfunctie die je benen hoger legt dan je hart. Ook de Ergo-Gravity zetel plaatst je benen hoger dan het hart zodat je geniet van de voordelen van een verbeterde bloedsomloop.

Ook de Ergo-Gravity zetel plaatst je benen hoger dan het hart zodat je geniet van de voordelen van een verbeterde bloedsomloop.

2. Verstelbare lattenbodem

Bepaal zelf de hoogte van je benen met een elektrisch verstelbare lattenbodem. Een hoek van 7 à 8 graden volstaat om het bloed vlotter te laten circuleren. Gebruik deze houding om voor het slapengaan nog wat tv te kijken of om een boek te lezen. Ook tijdens het slapen kan je gebruikmaken van de licht hellende hoek.

Rugleeftijd.be