Zit sta tafel
Ergonomie Overzicht

Indeling van je werkdag

Een hele dag stilzitten is niet goed voor uw rug en nek. Af en toe eens bewegen is noodzakelijk voor een goede doorbloeding van de spieren.
Daarom deelt u een werkdag van 8 uur best zo in: zitten: 50%, kruk: 15% en staan: 35%. Hieronder nog meer informatie over elk onderdeel.

Zit - 50%

Zitten belast je nek- en rugspieren het minst. Maar zorg dan wel voor een bureaustoel die je een correcte zithouding geeft en je rug goed ondersteunt. Typisch aan ergonomische bureaustoelen is dat ze een dynamische functie hebben. Zo blijf je in beweging en activeer je de rugspieren terwijl je zit.

Zit-Sta - 15%

Het gevaar van zitten is dat je snel een ingezakte houding aanneemt. Om dit tegen te gaan is een houding tussen zitten en staan een goede afwisseling. Hiervoor kan je gebruik maken van een krukje of zitbal. Deze houding is flexibel en activeert de rug- en buikspieren.

Sta - 35%

Regelmatig rechtstaan zorgt voor een betere doorbloeding, zuurstofopname en meer energie. Je kan perfect afwisselen naar een staande houding met een goede zit-statafel. Een aantal ergonomische accessoires zoals een documentenhouder en monitorarm maken het je nog makkelijker.

Rugleeftijd.be