Rechtstaand werken op bureau
Tips & tricks Overzicht

Rechtstaand werken, hoe doe je dat comfortabel?

Staand werken is helemaal in. Logisch, het bevordert je productiviteit en stimuleert je bloedcirculatie en je zuurstofopname. Maar vergis je niet, alleen staan is ook niet gezond. Heb jij zit-sta bureaus op de werkvloer? Gebruik ze dan slim. Variatie door af en toe even recht te staan, helpt het best om stress en vermoeidheid tegen te gaan.

Onze tips

  • Start je werkdag eens rechtstaand. Het houdt je scherper en geeft je meteen de nodige dosis energie om er een hele dag tegenaan te gaan. Ook na de lunch is rechtstaan een goed idee om zo de befaamde middagdip te vermijden.
  • Varieer en beweeg. Buig bijvoorbeeld eens door je benen of rol met je schouders, alles mag.
  • Denk aan je voeten. Draag comfortabele schoenen en beweeg je voeten af en toe.
  • Laat je onderarmen gerust op de tafel rusten, maar ga niet hangen. Dat kan na verloop van tijd schouder- en nekklachten veroorzaken.
  • Timing is alles. Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele dag recht te staan, wissel liever elk uur even staan af met een uur zitten.

Zit-sta bureau

Je kan natuurlijk zelf een sta-bureau bouwen, maar erg praktisch is dit niet. Een handig hulpmiddel is een elektrisch verstelbare zit-sta tafel. Met één druk op de knop breng je de tafel met alles erop in positie en ben je meteen klaar om rechtstaand te werken. Een uitstekend alternatief voor een ergonomische bureaustoel.

Een zit-sta tafel kan afgewerkt worden met een bureaublad in diverse afmetingen, vormen en kleuren (zwart, wit, eikenhout ...). Op die manier past de tafel perfect in elk interieur, zowel thuis als op kantoor. Leuke opties zoals een memoryfunctie, docking stations en kabelgoten maken het je nog makkelijker om recht te staan zonder ongemakken.

Activerende accessoires

Om nog wat extra beweging te brengen tijdens het rechtstaan, kan je gebruikmaken van enkele handige ergonomische accessoires zoals het Balance Board of een anti-vermoeidheidsmat.

Rugleeftijd.be