GBL Ergodome Relax 16 08 2111674
Ergonomie Overzicht

Zorg voor spieractivatie tijdens je kantooruren

Afwisselen tussen zitten en staan tijdens het bureauwerk is gezond en essentieel voor het vermijden van kwalen. Daartussen zit nog een derde optie om even te breken met de passieve zithouding: de zit-sta positie. Zoals de naam het zegt, ga je hierbij een positie aannemen tussen zitten en staan die niet alleen de bloedsomloop bervordert, maar bovendien ook aanzet tot bewegen.

Voordelen van een zit-sta positie via een actieve kruk of zitbal:

 • Tussenwervelschijven blijven gevoed
  Het zitten op een zitbal / verhoogde kruk zorgt voor een continue beweging in ons lichaam die drukverschillen teweegbrengt in de tussenwervelschijven. Hierdoor blijven deze voldoende gevoed met vocht waardoor ze soepel bewegen en kunnen ze hun functies correct uitvoeren.
 • Minder druk op de onderrug
  Doel is het creëren van een open heuphoek wat een grotere ruimte vrijhoudt voor de bloeddoorstroming en bezenuwing. Onze heup moet veel minder naar achter kantelen waardoor de onderrug veel minder wordt afgevlakt. Hierdoor kunnen we onze natuurlijke rugpositie nog beter bewaren waardoor er minder druk komt op onze tussenwervelschijven.
 • Minder druk op het zitvlak
  Door je lichaam hoger te plaatsen komt er meer druk op jouw voeten en benen waardoor de druk op jouw zitbeenderen daalt. Minder druk op deze benige structuur geeft minder problemen met de bloedsomloop, minder of geen pijn aan het stuitje, de zitbeenderen en weke delen.
 • Kleinere spierbelasting
  Een zitbal / zadelkrukje laat een grote range aan bewegingsmogelijkheden toe. Jouw lichaam zoekt constant naar een nieuwe houding zodat je spieren niet te lang in dezelfde positie belast worden.
 • Core stability
  Het zorgt voor verbetering in stabiliteit en balans aangezien jouw 'core spieren' voortdurend de houding moeten aanhouden. Buik- en rugspieren doen hier het meeste werk waardoor de belasting op je rug tot een minimum wordt herleid.
 • Het is bovendien nog sportief ook
  Onderzoek wijst uit dat je 260 Kcal meer verbrandt dan op een bureaustoel.

Let op! Ga niet langer dan 20 minuten aan een stuk deze positie gaan aannemen. Ideaal om zo'n 2 uur in totaal af te wisselen met een zithouding.

Hippe zitballen

De tijd van de rubberen zitballen die in de fitness of sportschool horen, is al lang voorbij. De ergonomische zitballen van vandaag zijn bekleed in stof, vilt of zelfs leder en verkrijgbaar in een modern kleurenpallet. Ideaal voor gebruik op kantoor of thuis. Zo blenden ze perfect in jouw interieur. Bovendien is het een ideaal alternatief voor kinderen.

Actieve krukjes

Zadelkrukjes en zit-sta krukken zorgen voor een actieve afwisseling tussen zitten en staan. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en gemakkelijk in gebruik. Je hebt de keuze uit een groot aantal modellen en uitvoeringen, alsook kleuren en stoffen of leder. Het is een uitstekend alternatief voor een ergonomische bureaustoel.

Rugleeftijd.be