Repetitive strain injury of muisarm
Tips & tricks Overzicht

Hoe kan je RSI voorkomen?

Tintelende vingers na twee uur computerwerk, pijnlijke schouderbladen op het einde van de werkdag of ‘s avonds moeilijk in slaap vallen ook al ben je doodmoe. Herkenbaar? De kans is groot dat je - net zoals heel wat beeldschermwerkers - last hebt van RSI. Wij vertellen je graag wat RSI is en hoe je RSI kan voorkomen.

Wat is RSI?

RSI of Repetitive Strain Injury is de verzamelnaam voor klachten aan vingers, handen, polsen, ellebogen, armen, nek, schouders en bovenrug. De symptomen ontstaan door herhaaldelijke bewegingen, zoals het langdurig typen of het gebruik van de computermuis.

Symptomen

Een muisarm, een SMS-duim, een stijve schouder, een peesontsteking en het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) zijn enkele van de meeste voorkomende RSI klachten. Heb je RSI? Dan heb je wellicht last van één of meerdere van onderstaande RSI symptomen:

  • Tintelingen in de vingers of handen;
  • Een doof gevoel van de handen of armen;
  • Pijnlijke polsen, armen, nek, schouders;
  • Een lichaamsdeel voelt koud of net warm aan;
  • Krachtverlies of zwakte in de hand;
  • Huiduitslag of zwelling;
  • Hoofdpijn.

Heb je af en toe last van pijn tijdens of kort na je werkdag? Dat is je lichaam dat je waarschuwt voor erger. Indien je geen maatregelen neemt, zal de pijn vaker voorkomen en uiteindelijk voortdurend aanwezig blijven. Daarom is het belangrijk om RSI te voorkomen of te handelen van zodra de eerste symptomen optreden.

Ergonomisch adviseur info advies rsi

"Het vermijden of verhelpen van RSI begint met een goede organisatie van je werkplek."

Tips om RSI te voorkomen

1. Ergonomisch werken

Het maakt niet uit of je thuis of op kantoor werkt: RSI voorkomen start bij een ergonomische werkhouding.

  • Start met het ergonomisch instellen van je bureaustoel. Voor een goede zithouding is het belangrijk dat je voeten volledig op de grond staan, je bekken hoger dan je knieën zijn en er ongeveer drie vingers ruimte is tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. In deze video’s ontdek je stap voor stap hoe je je bureaustoel ergonomisch instelt.

  • Eenmaal je bureaustoel is ingesteld, pas je de tafelhoogte aan tot op de hoogte van de armleuningen. Zo liggen je armen in één lijn met je bureau en vermijd je onnodige spierspanning bij je armen en schouders. Lukt dit niet door een vaste bureau? Een zit-sta bureau helpt je aan de juiste hoogte.

  • Vergeet niet om te bewegen tijdens het werken. Rek je af en toe eens uit, ga een koffie halen, sta om het halfuur even recht, sta recht tijdens een meeting of schakel één van onze dynamische tools in om meer te bewegen op het werk.

Zie je door het ergonomische bos de bomen niet meer? Onze experts analyseren je werkplek en werken een advies op maat uit.

2. Ergonomische hulpmiddelen

RSI voorkomen schuilt in het kleinste detail. Let daarom goed op de indeling van je bureau. Zet je scherm, toetsenbord en documenten op één lijn voor je en maak van de muis het verlengde van je arm. Met de hulp van onderstaande hulpmiddelen ga je extra comfortabel te werk

  • Let eens op de natuurlijke houding van je handen. Veel van die ‘hand schud’-houding zie je niet terug in een klassieke computermuis. Kies daarom voor een verticale muis of een horizontale muis zodat je je handspieren niet overbelast.

  • Vermijd dat je computermuis alle hoeken van je bureau ziet tijdens het werken. Met een compact toetsenbord hoef je niet verder te gaan dan de breedte van je lichaam en blijft je muis het verlengde van je arm.

  • Iets overtypen van een document? Even kijken naar links, weer naar je scherm en ga zo maar verder. Erg fijn voor je nekspieren is het niet. Kies daarom voor een documenthouder en verklein de afstand tussen toetsenbord, document en beeldscherm.

Ontdek ons volledige aanbod ergonomische hulpmiddelen hier.

3. Zorg voor een dynamische werkplek

Je werkhouding zit goed en ook je werkplek is ingedeeld zoals het hoort. Toch merk je dat de ergonomische puzzel niet helemaal is gelegd. In dat geval kan het geen kwaad om je kantoorinrichting onder de loep te nemen.

  • Beeldschermwerk staat niet gelijk aan zittend werken. Met een zit-sta bureau breng je variatie in je werkdag en wissel je met één druk op de knop tussen zittend en staand werken.

  • Beweeg terwijl je zit. Ruil tijdens het werken even je bureaustoel in voor een kniestoel, zit-sta kruk of zitbal en stimuleer je lichaam om in beweging te blijven.

  • Ga nog een stapje verder en ga een rondje stappen of fietsen zonder het kantoor te verlaten. Met de desk bike en stapband beweeg je actief terwijl je werkt. Ontdek al onze dynamische oplossingen hier.

Op zoek naar een partner voor de totaalinrichting van jouw kantoor? Neem contact op met onze experts.

Wist je dat?

  • RSI is sinds 2012 erkend als beroepsziekte in België.
  • CANS ofwel Complaints Arm Neck Shoulder is een modernere benaming voor RSI.
  • Ook in de middeleeuwen was er al sprake van RSI bij de monniken die de bijbel met de hand overschreven.

Weg met RSI

Van een goede werkhouding over ergonomische hulpmiddelen tot het aanpassen van je werkplek: ga na wat bij jou beter kan en geef RSI geen kans.

Rugleeftijd.be