Hoe kies je de juiste ergonomische muis 2023 08 11 071751 omtm
Tips & tricks Overzicht

Hoe kies je de juiste ergonomische muis?

Verricht je computerwerk? Let er dan eens op hoe vaak je met de muis scrolt, navigeert en klikt. Gemiddeld gebruiken we de muis tot wel vier uur per dag ofwel een halve werkdag. Om fysieke ongemakken - zoals RSI - te voorkomen, kies je beter voor een ergonomische muis die ervoor zorgt dat je je arm- en handspieren niet overbelast.

Volg onderstaand stappenplan voor het kiezen van de juiste ergonomische muis.

Waarvoor gebruik ik een muis?

Van kantoormedewerkers over programmeurs tot grafisch ontwerpers en accountants: in heel wat sectoren is de muis één van de meest gebruikte hulpmiddelen. Toch gebruikt niet iedereen even vaak de muis en heeft niet iedereen dezelfde muis nodig.

Stel je daarom de volgende vragen:

 • Hoe vaak gebruik ik de muis tijdens mijn werkdag?
  Een videomaker zal bijvoorbeeld vaker de muis gebruiken om montagewerk te verrichten dan een receptionist die administratief werk uitvoert.
 • Hoe snel moet de muis reageren, m.a.w. welke DPI past bij mijn job?
  De DPI - dots per inch - bepaalt de gevoeligheid van de muis. Hoe hoger de DPI, hoe sneller de muis reageert op kleine bewegingen. Vooral gamers hechten veel belang aan de muis DPI.
 • Welke functies wil ik uitvoeren met de muis?
  Naast het scrollen en het klikken met links en rechts, wil je misschien zelf de DPI instellen of extra knoppen hebben waarmee je specifieke functies, snelkoppelingen of macro’s kunt instellen.

Welk type muis wil ik?

Computermuizen zijn er in allerlei maten en vormen te vinden. Een overzicht.

 • Een verticale muis zoals de Evoluent ondersteunt de natuurlijke 'hand schud'-houding van onze handen. Je pols buigt minder opzij waardoor de onderarm minder naar binnen draait. Door deze neutrale positie worden de spieren in de onderarm minder belast dan bij een standaardmuis.
 • Omdat de overgang van een klassieke computermuis naar een verticale muis wat aanpassing vergt, kan je ook kiezen voor een ‘tussenmodel’ zoals de PRF. De comfortabele hellingshoek van 60 graden zorgt voor een vlottere overgang dan bij een verticale muis en optimaliseert je werkgemak.
 • Een horizontale muis zoals de Handshoemouse combineert de standaardmuis met de voordelen van een verticale muis. Dankzij de platte houding grijp je de muis niet vast en rust de pols op de muis. Je arm- en handspieren zijn niet constant aangespannen waardoor de bloedvaten ook niet kunnen afknellen.
 • Zowel verticale als horizontale muizen zijn beschikbaar in verschillende maten. Je hand meet je aan de binnenzijde vanaf de pols tot aan het topje van je middelvinger. Zo koop je een ergonomische muis die perfect bij je hand past.
 • Tot slot zijn er muizen voor zowel rechtshandigen als linkshandigen.

Gebruik ik mijn ergonomische muis correct?

Dankzij het gebruik van een ergonomische muis zal je je handspieren niet overbelasten. Al is het belangrijk dat je verder let op de juiste houding tijdens het werken met een muis.

 • Maak van je muis het verlengde van je arm: maak voornamelijk rechtvoorwaartse bewegingen en vermijd naar buitend draaiende bewegingen.
 • Maak hierbij gebruik van een compact toetsenbord. Zo vermijd je automatisch dat je armen geforceerde bewegingen moeten maken om de muis te bedienen.
 • Maak zo weinig mogelijk gebruik van de trackpad op je laptop. Deze bewegingen zijn erg belastend voor je pols omdat de zenuwen snel overbelast raken.

Meer info

Ontdek ons volledig aanbod ergonomische muizen

Onze ergonomische muizen
Ergonomische verticale muis Evoluent D sfeer 2
Rugleeftijd.be