Bechterew
Aandoeningen Overzicht

Bechterew

De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) is een gewrichtsontsteking van de wervelkolom.

De ziekte is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew. Het is een aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken tot pijn en stijfheid kunnen leiden. Er kunnen ook symptomen in andere organen en orgaansystemen optreden. De symptomen treden naar voor meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen.

De ziekte van Bechterew begint meestal sluipend. Soms duurt het vele jaren voordat de diagnose wordt gesteld.

Bewegingsbeperking

Mensen met deze aandoening zijn 's ochtends opvallend stijf in de rug, die ook pijnlijk is. Typerend is dat bij bewegen de pijnklachten geleidelijk aan kunnen verdwijnen. Ontstekingen van de SI-gewrichten, die het heiligbeen met het de rest van het bekken verbinden zijn vaak al in een vroeg stadium op röntgenfoto's te zien.

Door abnormale botvorming rond de gewrichten die de wervels met elkaar verbinden, ontstaat de bewegingsbeperking van de rug. Ook peesaanhechtingen kunnen verharden. Foto's van de onderrug kunnen deze botvorming aantonen naast het aantonen van ontsteking van de bekkengewrichten.

Aangezien er een sterke erfelijke factor meespeelt, is het helaas niet mogelijk om de ziekte van Bechterew te voorkomen. Wel kunnen ergonomische producten een grote hulp zijn in het dagelijke leven, aangezien deze voor extra beweging en stevigheid van de rug zorgen.

Oefeningen

Wanneer niets wordt gedaan dan kan de wervelkolom uiteindelijk in een benige zuil veranderen. Dit geeft op een röntgenfoto uiteindelijk een karakteristiek beeld, de zgn. 'bamboo-spine'. Daarom moet iemand met deze ziekte dagelijks oefenen om de rug zo veel mogelijk beweeglijk en in ieder geval recht te houden. Gebeurt dit niet dan zullen de meeste lijders uiteindelijk geheel krom groeien zodat ze op latere leeftijd nog slechts met moeite naar voren kunnen kijken.

De ziekte is niet te genezen maar wel draaglijker te maken en een aantal ernstige gevolgen zijn bij zorgvuldige behandeling wel te voorkomen.

Het vastgroeien van de wervelkolom kan leiden tot ernstige kyfose en/of scoliose (voorovergebogen en zijwaartse houdingsafwijkingen). Het is echter mogelijk om door middel van een operatieve wervelkolomcorrectie de oorspronkelijke houding te herstellen of tenminste te verbeteren. Beter is ervoor te zorgen dat de verstijving niet in gebogen houding optreedt.

Rugleeftijd.be