Ischias
Aandoeningen Overzicht

Ischias

Ischias, in de volksmond ‘sciatique’, is een neurologische aandoening in het gebied van de "nervus ischiadicus", de langste zenuwbaan van ons lichaam.

Het probleem wordt veroorzaakt door allerlei afwijkingen op de plaats waar de zenuw uit het ruggenmerg ontspringt, waardoor druk wordt uitgeoefend op de achterwortels. Soms is dit het gevolg van een ‘geknelde zenuwwortel’, zoals besproken bij de discushernia. De pijn kan echter ook voortkomen van andere onderdelen van de wervelzuil (zoals overbelasting van de achterste wervelgewrichtjes) of van een inklemming van een zenuw in de bil. Kortom over de volledige lengte kan de zenuw in het gedrang komen.

Deze zenuw begint in het ruggenmerg en loopt via je bil/dij langs de achterkant van je been naar je voet. Vandaar dat de pijn wel begint in de rug maar doorloopt tot in je been. De oorzaak is meestal druk op de zenuwwortels doordat een tussenwervelschijf haar structuur verlies door onveilig gebruik. Afhankelijk van welke zenuwwortel er precies bekneld raakt, kunnen er verlammingsverschijnselen van één of meer spieren ontstaan, of een verdoofd gevoel in de huid. De pijn ‘steekt’ en kan licht tot hevig zijn.

Andere symptomen kunnen zijn: een branderig gevoel, spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in je been, voet of tenen, spierkramp in bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels. Ischias voorkomen? Investeer tijdig in ergnomische producten en draag zorg voor je lichaam. Zo beperk je de kans op toekomstige rugproblemen aanzienlijk.

Rugleeftijd.be