Ergonomische relaxzetel ondersteuning cruciale punten
Relaxen Overzicht

Waarom ook je luie zetel ergonomisch moet zijn

Anno 2022 is rugpijn de meest voorkomende fysieke klacht: tachtig procent van alle Vlamingen krijgt er ooit mee te maken. In een onaangepaste zetel zitten of in een verkeerde houding relaxen, blijkt even belastend te zijn voor de rug als verkeerd zitten op een stoel. Als je aan het rusten bent, is het dus belangrijk om ook je rug tot rust te laten komen. Een ergonomische relax biedt daarbij de redding.

Te weinig ondersteuning voor de rug

Veel mensen zijn zich al bewust van het belang van een ergonomische bureaustoel en een goede zithouding tijdens het werk. Maar eenmaal thuis, denken we vaak niet meer aan onze rug. Nadat we onze rug al een hele dag geteisterd hebben met zittend werk, zakken we 's avonds nog eens diep onderuit in onze zetel. Vaak zonder de nodige ondersteuning aan lenden, hoofd en enkels. Voor je rug is dat echter een nachtmerrie. Tussenwervelschijven, de schokdempers in je rug, worden namelijk voor een lange tijd in dezelfde houding samengeperst. Dat kan vervolgens rugpijn uitlokken. De ligamenten en spieren in en rond je rug worden constant belast, waardoor er te weinig sprake is van ontspanning.

Door je rug langdurig te belasten, riskeer je bovendien niet alleen rugklachten en spierpijn, maar ook pijnlijke gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan. Probeer dus zo recht mogelijk te zitten, zodat je onderrug ondersteund wordt.

Aangepaste ergonomische relaxzetel

De beste manier om rugklachten bij het relaxen te voorkomen is te kiezen voor een aangepaste relaxzetel op maat. Zeker als je al rugklachten hebt, is dat geen overbodige luxe. Net als een ergonomische bureaustoel biedt een ergonomische zetel je lichaam ondersteuning precies waar het nodig is. De zetel kan achteruit kantelen, zodat je benen hoger liggen dan je hart. Het mechanisme voor bekkenkanteling zorgt er daarbij voor dat je onderrug steeds ondersteund blijft en dat er een optimale hoek behouden blijft tussen je benen en bovenlichaam. Zo worden de bloed- en lymfevaten niet afgekneld, maar is er een goede doorstroming en dus ook een ideaal herstelmoment. Een nekkussen ten slotte zorgt voor optimale ondersteuning voor de nek.

Het is vooral belangrijk dat een ergonomische relaxzetel past bij jouw lichaam. Een juiste zithoogte, een aangepaste lendensteun en een nekkussen op maat helpen om rugpijn of nekpijn te voorkomen. Daarom koop je zo'n zetel best in een winkel waar je advies op maat krijgt en waar de zetel aan jouw lichaam aangepast kan worden. Wat uiteraard het geval is bij het gespecialiseerde Ergodôme.

Naarmate de spierkracht afneemt en heup- of knieproblemen eventueel toenemen, wordt het bovendien vaak moeilijker om comfortabel op te staan uit een zetel. Ook daarvoor hebben we de ideale oplossing in huis, namelijk een relaxzetel met opstahulp. Dergelijke zetels hellen lichtjes naar voren bij het opstaan, zodat je als het ware een hulpje bij het opstaan krijgt, zoals de naam van de relax aangeeft.

Een zetel om te zweven

Heb je last van zware rugklachten, een hernia of ben je aan de rug geopereerd, dan is het belangrijk dat je rug zo weinig mogelijk belast wordt. Dan kan de unieke Ergo-gravity relaxzetel soelaas brengen. Dit type relax steunt op uitvoerig onderzoek en is gebaseerd op de gewichtloze toestand zoals we het kennen in de ruimtevaart. Deze relaxzetel brengt je lichaam in een positie waarbij elke vorm van spierspanning en druk in de rug wordt weggenomen. Je voelt meteen het effect als je de zetel kantelt. Door deze houding aan te nemen, ontspant de ruggengraat en kunnen de tussenwervels regenereren. De rugpijn vermindert hierdoor of verdwijnt in sommige gevallen zelfs helemaal.

Neem klachten ernstig

Heb je regelmatig last van rug- of nekpijn als je uit je zetel opstaat, ga dan op zoek naar de oorzaak. Bij speciaalzaken zoals Ergodôme kan je de verschillende ergonomische zitoplossingen vergelijken en uitproberen. Zo ben je zeker dat je een oplossing vindt die perfect bij jouw lichaam past.

Wil je relaxen op een manier waarbij ook je rug in een neutrale positie brengt? Bezoek dan de toonzaal van Ergodôme in Kortrijk of Antwerpen (Wilrijk) voor advies op maat. Een ergonomisch adviseur gaat samen met jou op zoek naar de ideale relaxzetel.

Rugleeftijd.be