5 tips voor een gezond kotleven
Tips & tricks Overzicht

5 tips voor een actief (en gezond) kotleven

Ha, het kotleven! Na 18 jaar ouderlijk toezicht mag je eindelijk gaan en staan waar je wilt, mits je binnen een aanvaardbare tijdspanne afstudeert. Wij leggen graag de basis voor een actief en gezond kotleven, want elke student heeft baat bij een goede houding tijdens het studeren (of het uitgaan).

Beweeg terwijl je studeert

Ben je van plan om uren met je neus tussen de boeken te zitten of ben je eerder het type dat het wereldrecord toogzitten zal verbreken? In beide gevallen is het belangrijk dat je je houding regelmatig afwisselt.

Fysieke voordelen

Ervaar je tijdens het studeren of schrijven van een paper vervelende nek-, schouder-, rug- of hoofdpijn? Deze kwellende pijntjes hebben vaak één gemeenschappelijke boosdoener: te lang dezelfde zithouding aannemen.

De oplossing? Varieer van houding. Door regelmatig van houding te veranderen, verminder je de stress en spanning op nek-, schouder- en rugspieren en gewrichten.

Cognitieve/mentale voordelen

Veranderen van houding tijdens het studeren is een krachtig hulpmiddel om je mentale scherpte te vergroten. Het helpt je namelijk alert te blijven en houdt je ook langer wakker. Bij lange studiesessies kan variatie het geheime wapen zijn om je concentratie op peil te houden en vermoeidheid tegen te gaan. ’t Is ook net iets gezonder dan een zoveelste kopje koffie of blikje energiedrank.

Met onderstaande gamechangers zet je pijn buitenspel en creëer je een productieve en comfortabele kotomgeving.

Zitbal

Met een zitbal scoor je al je punten als je regelmatig van houding wil veranderen.

  • Actief zitten: je spant automatisch je spieren aan om in balans te blijven. Het resultaat? Een mooie rechte rug.
  • Corespieren trainen: terwijl je zit, versterk je de spieren in je buik en onderrug om de balans te houden.
  • Flexibel studeren: de bal nodigt je uit om regelmatig van houding te veranderen. Dit voorkomt stijfheid en bevordert je flexibiliteit.

Tot slot creëer je ook een extra zitplaats voor als je vrienden langskomen. Benieuwd wie het langst in balans blijft na een aantal drankjes...?

Tip van onze expert:

We zien dat steeds meer jongeren aandacht besteden aan hun houding. Een zitbal is een goedkope en hippe manier om een gezonde houding op kot te stimuleren. Let erop dat de hoek van je benen altijd iets meer dan 90° is en dat je niet te lang na elkaar op de zitbal zit. Wissel af met je bureaustoel en vergeet ook niet om regelmatig op te staan.

Zit-sta-bureau

Wanneer je te lang dezelfde zithouding aanneemt, krijg je last van gespannen spieren in de nek en schouders, ervaar je rugklachten en kan je zelfs hoofdpijn krijgen. Eén voor één problemen die je kan missen als kiespijn tijdens het studeren. Met een zit-sta-bureau vermijd je die problemen en kan je makkelijk rechtstaand studeren.

  • Verbeterde bloedsomloop: door recht te staan zorg je ervoor dat zuurstofrijk bloed efficiënter door je lichaam wordt gepompt, inclusief naar je hersenen. Deze betere bloedtoevoer naar de hersenen helpt dan weer voor een betere alertheid en concentratie.
  • Meer beweging: aanmoediging om vaker zelf van houding te veranderen.

Goed om te weten: een zit-sta-bureau transformeer je na het studeren in een leuke toog of bierpongtafel.

Ergonomische bureaustoel

Moet je het stellen met dezelfde bureaustoel die je kreeg voor je eerste communie? Nu je een nieuwe mijlpaal hebt bereikt in je leven, mag je er echt wel eentje met meer comfort (en zonder kinderachtige print).

  • Individueel instelbaar: elk lichaam is anders en daarom kan je een ergonomische bureaustoel tot in detail afstellen zodat je op alle vlakken van de nodige ondersteuning geniet. Van armensteun tot verstelbaar zitvlak: comfort boven tijdens het studeren!
  • Lendensteun: onze ergonomische bureaustoelen zijn ook voorzien van een verstelbare lendensteun. Best uniek, want de meeste bureaustoelen bieden deze optie niet. Iemand moet de trendsetter zijn hé…
  • Bewegingsmechanisme: zorgt voor een actieve zithouding en betere doorbloeding tijdens het studeren.

Studeer digitaal én ergonomisch

Tegenwoordig kan je niet studeren zonder laptop, tablet of smartphone. Hoewel deze tools erg handig zijn, werken ze ook nek- en polsklachten in de hand. Uit een onderzoek van de Washington State University blijkt bijvoorbeeld dat de druk op onze nekspieren met drie tot zelfs vijf keer toeneemt als we met een tablet werken dan wanneer we in een neutrale positie met opgeheven hoofd zitten.

Met onderstaande tips vermijd je nek- en polsklachten tijdens het gebruik van een laptop, tablet of smartphone.

  • Werk je met een laptop? Gebruik dan een houder zodat het scherm zich op ooghoogte bevindt. Zo hoef je je hoofd niet naar beneden te buigen om naar het scherm te kijken.
  • Werk je met een tablet? Leg de tablet niet plat op een tafel, maar plaats hem in een kantelhoek van 45° (kan met een houder of de hoes van je tablet).
  • Werk je met een smartphone? Houd je smartphone op ooghoogte om overmatige nekbelasting te voorkomen. Wissel regelmatig van hand om de spanning in de polsen en vingers te verminderen.

Tip van onze expert:

Gebruik een extern toetsenbord als je langere tijd moet typen of nauwkeurige taken moet uitvoeren. Zo houd je je handen en armen in een comfortabele positie en voorkom je pols- en schouderklachten.

Deel je kot slim in

“Ruim je kamer op”, hoe vaak heb je die zin de voorbije jaren moeten aanhoren? Neem deze zin mee op kot en verplicht jezelf om je studieplek op orde te houden. Zorg niet enkel voor een nette bureau maar ook voor een juiste indeling: plaats je laptop, documenten en toetsenbord in één rechte lijn voor je. Maak van je muis het verlengde van je arm en houd deze zo dicht mogelijk bij je toetsenbord. Met een ergonomische muis speel je dit makkelijk in de hand.

Waarom kiezen voor een nette bureau?

  • Verhoogde productiviteit: een nette en georganiseerde werkruimte maakt het gemakkelijker om je te concentreren. Je verspilt minder tijd met het zoeken naar notities, een pen of een markeerstift zodat je je volledig kan focussen op het studeren.
  • Minder stress en afleiding: niemand wordt rustig van een hoopje ongeregeld. Een opgeruimd bureau doet het stressniveau dalen en zorgt voor minder afleiding.
  • Beter slaappatroon: ruim ‘s avonds je bureau op en bereid je alvast voor op de volgende dag. Zo creëer je een gevoel van afsluiting en ga je met een ontspannen gevoel gaan slapen.
  • Minder klachten: door een juiste verdeling belast je je nekspieren niet door de hele tijd heen en weer of op en neer te kijken.

Tip van onze expert:

Met een laptophouder met opbergruimte sla je twee vliegen in één klap. Enerzijds heb je een handige houder voor je laptop, documenten, tablet of smartphone, wat je houding bevordert. Anderzijds heb je extra opbergruimte om je bureau georganiseerd te houden. Goed om te weten: de Bento Box is compact en kun je gemakkelijk meenemen. Ideaal voor tijdens de les of in de trein.

Personal training op kot

Het leven als student is allesbehalve goedkoop. Als je moet kiezen tussen een leuke avond uit of een fitnessabonnement, is de keuze dan ook snel gemaakt. Gelukkig hoef je je kot niet uit om te bewegen.

  • Kies een kot op de hoogste verdieping zodat je elke dag verplicht moet traplopen.
  • Stel je eigen bewegingsdoelen in en zet bijvoorbeeld elke dag 10.000 stappen.
  • Verspreid je spullen zodat je rechtop moet staan om iets te pakken.
  • Pauzeer regelmatig zodat je elke 30 tot 60 minuten even beweegt.
  • Ga elke dag een rondje wandelen (lopen mag ook) of blijf op kot en doe enkele stretchoefeningen.

Geef je kot kleur

Tot slot moet je dit academiejaar nog één ding onthouden: kleur heeft invloed op je cognitieve functies. Met deze tips geef je je kot kleur zonder ook maar één verfborstel aan te raken.

Code groen: stressloos studeren
Groen nodigt uit om geconcentreerd te studeren en werkt ook stressverlichtend. Zet daarom tijdens de blok een extra plantje op kot en vervang je dekbedovertrek van SpongeBob door een groene set. Ook het eten van groene snacks - zoals druiven en komkommers - kan je stressgehalte verminderen.

Code geel: creatief denken
Een groepswerk maken of een plan uitstippelen voor de volgende kroegentocht? Geel Yellow makes the dream work! Met een gele zit-sta kruk sla je meerdere vliegen in één klap:

1. De kleur geeft je energie.
2. De kruk zet aan tot beweging.
3. Leuke eyecatcher voor op kot.

Code blauw: rustig ontspannen
Blauwtinten stralen rust uit. Nestel je na een lange lesdag onder een blauw dekentje om je favoriete serie te bingewatchen. Je kan ook een poster ophangen met blauwe patronen. Ideaal om even naar te staren vanuit je blauwe kniestoel. Of neem je notities met een blauwe balpen: alle kleine beetjes blauw helpen om een harmonieus gevoel te creëren.

Rugleeftijd.be