Ergonomische tips voor zittend werk
Tips & tricks Overzicht

5 handige tips voor zittend werk

Hoe belasten we onze rug het meest? Niet door te wandelen of te sporten, wel door meer dan 8 uur per dag te zitten. Afwisseling en beweging zijn dan ook dé sleutelwoorden voor een gezonde werkdag, maar we weten dat dit niet altijd mogelijk is. Zeker niet bij een kantoorjob en thuiswerk. Meer zelfs, wanneer je job jouw uiterste concentratie vraagt, is het zelfs beter om erbij te zitten. Zorg daarom voor een goede zithouding om klachten op lange termijn te vermijden.

Hoe kan je jouw zithouding verbeteren? Hierbij enkele tips:

  • Gebruik het volledige zitvlak van je bureaustoel om de druk op je lichaam evenredig te verdelen. Schuur dus gerust met je achterwerk tegen de rugleuning wanneer je gaat zitten, zo vermijd je dat je gaat 'hangen' in je stoel. Want wanneer je hangt neemt je rug een onnatuurlijke kromming aan die de druk op je tussenwervels verhoogt. En dat is nefast voor je rug en nek.
  • Bij een goede zithouding staan je voeten plat op de grond en komen je knieën lager dan je heupen. Zo vermijd je verkramping van de kuitspieren. Sla je benen niet over elkaar, hierdoor zit je automatisch scheef en wordt de bloeddoorstroming door je benen afgekneld.
  • Neem een rechte houding aan: rechte rug, hoofd omhoog en handen mooi naar voor gericht. Dit verdeelt de belasting optimaal en zorgt voor een betere bloedcirculatie. Plaats de bovenkant van je scherm op ooghoogte, op die manier kijk je recht vooruit en ontstaat er geen spanning in je nek. Laat ook je schouders ontspannen hangen en werk (als het kan) liever niet met de mousepad van je laptop omdat je hierdoor jouw pols in een onnatuurlijke houding brengt.
  • Rek je af en toe eens uit terwijl je zit. Zo breng je jouw spieren en pezen op volledige lengte en stimuleer je de bloeddoorstroming. Bovendien houdt het je lichaam soepel.
  • Sta elke 30 minuten recht. Wanneer je een koffie haalt, prints uit de printer neemt of naar het toilet gaat, stimuleer je de bloedcirculatie en de soepelheid van je gewrichten.

Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is een onmisbaar item om zowel thuis als op kantoor een gezonde zithouding aan te nemen, zonder daar veel moeite voor te moeten doen. Zo'n bureaustoel is namelijk volledig op maat instelbaar, biedt de juiste rugondersteuning en laat bovendien beweging toe. Laat je bij de keuze zeker adviseren, zodat je de juiste bureaustoel kiest die aan jouw lichaam en jouw noden voldoet. Onze experts staan klaar voor het juiste advies en een groot gamma aan modellen.

Bioswing: bewegend zitten

Uniek in zijn soort is de ergonomische en dynamische bureaustoel BIOSWING. Deze bevat swingelementen die ervoor zorgen dat de zitting voortdurend in beweging is. Door die beweging worden de kleine rugspieren geactiveerd en goed doorbloed, waardoor aanwezige toxines afgevoerd worden. Gevolg: je rugpijn verdwijnt, je prestatievermogen en concentratie verhogen.

Rugleeftijd.be