Totaal inrichting kleuren kantoor
Kantoorinrichting Overzicht

De kracht van kleur: Hoe kleuren op kantoor de creativiteit en motivatie van medewerkers kunnen vergroten.

Net zoals je thuis niet zonder denken de muren knalrood schildert, sta je ook op de werkvloer stil bij het gebruik van kleuren. Welke kleur houdt mijn werknemers scherp tijdens een meeting? Welke kleur inspireert tijdens een brainstorm? Welke kleur motiveert om door de ongelezen mails te gaan? Onze experts gidsen je door het kleurenspectrum.

Wist je dat kleur een belangrijk onderdeel van ergonomisch werken is? Rood zal geen rugklachten voorkomen, blauw zal RSI niet vermijden en nee, groen zal de spieren niet ontlasten. Wel bevorderen kleuren het welzijn op kantoor, alsook de creativiteit en de productiviteit.


Daarom brengen we kleur onder bij cognitieve ergonomie. Dit soort ergonomie focust zich op mentale processen zoals waarneming, geheugen, redenering en de manier waarop die beïnvloed worden door interacties met mensen en andere elementen. In het geval van kleuren bestuderen we de invloed van een bepaalde kleur op onze cognitieve functies. Het resultaat? Betere prestaties en minder stress.

gilles wynant ergonomisch adviseur

"Een ergonomisch kantoor trekt talent aan. Kleuren hebben een impact op de productiviteit en op de creativiteit."

Welk kleur kies je?

1. Concentreer je met groen, blauw en beige

Groen, blauw en beige zijn ideaal voor werkruimtes waar je geconcentreerd moet werken.

 • Deze koele kleuren zijn ideaal voor een individuele werkplek waar je meer dan de helft van de werkdag spendeert.

 • Kies voor lichte tinten die meer buitenlicht absorberen en je dus alerter houden tijdens het werken.

 • Groen associëren we vaak met de natuur. Deze tinten werken stressverlichtend en verfrissend, en zijn daarom ook geschikt voor focusruimtes.

2. Laat je creativiteit de vrije loop met geel

Geeltinten stimuleren de creativiteit, geven energie en verbeteren onze denkprocessen.

 • Geeltinten zijn ideaal voor vergaderzalen en ruimtes waar mensen samenwerken. Denk maar aan een war room die specifiek voor strategische en creatieve processen is ingericht.

 • Geel associëren we met de zon, een symbool voor vreugde en geluk.

 • Vermijd sterke geeltinten, want deze vermoeien de ogen.

3. Ontspannen met blauw

Blauw in de kamer betekent dat het tijd is voor een moment van rust en stilte.

 • Blauwtinten zijn perfect voor ontspanningsruimtes. Gebruik ze ook voor het creëren van werkplekken waar je werknemers zich kunnen terugtrekken om zich te focussen of te bellen.

 • Blauw staat symbool voor gemoedsrust. Je ademt rustiger en knippert minder vaak in blauwe ruimtes.

 • Blauw straalt vertrouwen uit, het creëert een gevoel van harmonie. Gebruik blauw daarom ook in ruimtes waar werknemers informele gesprekken kunnen houden.

Wist je dat?

 • Rood wekt verschillende emoties op. Enerzijds werkt het stimulerend, anderzijds veroorzaakt het ook snel stress. Wees daarom spaarzaam met het inzetten van deze kleur. Een kantine is een goede plaats om roodtinten in te zetten. Het stimuleert activiteit en smaakgevoel. Een babbeltje slaan met de collega’s onder het genot van een boterham met kaas: rood is tot je dienst in de refter.

3 tips voor kleur op kantoor

Over smaak en kleur valt niet te twisten. Leen vindt de kleur geel fantastisch, Jan vindt het afschuwelijk. Toch zal de kleur geel beiden op dezelfde manier beïnvloeden. Dit komt omdat de waarneming van kleur zich afspeelt in het limbische deel van onze hersenen, waar ook onze emotionele reacties en onbewuste gedachten zich bevinden.

De manier waarop wij kleuren waarnemen is met andere woorden gelinkt aan ons vermogen om emoties te verwerken, nieuwe zaken te leren en onze motivatie te vergroten. Richt daarom je kantoor in met volgende tips in het achterhoofd:

 • Kies een kleur in functie van wat je wil bereiken in een werkruimte. Bij een activity-based kantoorinrichting creëer je voor elke taak de juiste werkplek. Van een focusruimte over een meetingroom tot een individuele werkplek en een ontspanningshoek: voor elke ruimte bestaan er gepaste meubels én gepaste kleuren die de functie van de ruimte in de verf zetten.

 • Beperk de keuze tot tijdloze kleuren. Aardse kleuren en gedempte ton-sur-ton kleuren creëren een holistisch geheel van consistentie en harmonie. Trendy kleuren en gewaagde patronen raden we af. Deze werken afleidend en zijn contraproductief.

 • Houd rekening met de invloed van licht en warmte op de kleuren. Een kleur telt verschillende tinten die variëren van koud tot warm. Een kleur kan ook een heel andere emotie opwekken bij daglicht dan bij kunstlicht. Speel daarom met de verlichting zodat de kleur past binnen de functie van de werkruimte.

Tip van onze Interieurarchitecte


 • Wanneer je kleuren combineert binnen een ruimte is het belangrijk om een aantal richtlijnen in je achterhoofd te houden.

 • Voor een rustige combinatie kan je monochromatisch werken. Een monochromatische kleurencombinatie maakt gebruik van één kleur in een verschillende tint of toon, bijvoorbeeld van wit tot donkerblauw. Een tweede optie is het gebruik van een analoge combinatie. Deze combinatie maak je door een primaire of secundaire basiskleur te combineren met twee naastliggende tertiaire kleuren. Denk hierbij aan verschillende groen en blauw tinten.

 • Voor en energieke combinatie is het aangewezen om complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, bijvoorbeeld oranje en blauw. Deze combinaties zijn gemaakt om kleuren te laten knallen en zijn dus aan te raden in creatieve ruimtes.

 • Tenslotte is het ook belangrijk om de grootte van je ruimte in rekening te brengen. Heeft de ruimte een laag plafond? Dan is het aangeraden om muur en plafond in dezelfde lichte kleur te schilderen om de ruimte optisch te vergroten. Het omgekeerde is ook waar. Wanneer het plafond in een donkerdere kleur wordt geschilderd dan de muren, zal dit de ruimte optisch verlagen.Zie je door de vele kleuren het bos niet meer? Onze experts begeleiden je bij de aankleding van jouw kantoor.

 • Na een grondige analyse tekenen we een grondplan uit volgens ons activity-based kantoorconcept. Hierbij voorzien we voor elke taak de juiste werkplek.

 • Op basis van een moodboard bepalen we naast de materialen en meubilair ook de juiste kleuren per werkzone.

 • Klik hier voor meer info over onze totaalinrichting of laat je inspireren door onze realisaties.

Rugleeftijd.be