Gezonde ergonomische werkomgeving
Kantoorinrichting Overzicht

Hoe creëer je een gezonde en ergonomische werkomgeving?

Bij Ergodôme leven we klok rond met je mee, dus ook tijdens de werkdag. Met onderstaande tips en tricks creëer je een gezonde en ergonomische werkomgeving, want ergonomisch werken werkt beter.

Als doorsnee werknemer spendeer je makkelijk 38 tot zelfs 40 uur per week op kantoor. Een werkdag vliegt vaak voorbij waardoor je al eens vergeet om te bewegen of om afwisseling in je houding te brengen. Nochtans is het erg belangrijk om dit te doen, want zo belast je je lichaam minder en heb je meer energie om de dag door te komen.

Het creëren van een gezonde en ergonomische werkomgeving - waarbij de mens altijd het vertrekpunt is - brengt dynamiek in je werkdag. Zo geniet jij van de voordelen van ergonomie zonder er zelf over na te denken.

Waarom is ergonomie belangrijk?

Wie aan ergonomie denkt, denkt meteen aan een goed zittende bureaustoel. Klopt, al is ergonomie veel meer dan dat. Ergonomie op de werkvloer betekent dat je zowel het comfort, de gezondheid als de productiviteit van je werknemers gaat optimaliseren.

Een werkgever die investeert in ergonomie, investeert in het welzijn van de werknemers. Dat kan op drie niveaus:

1. Fysieke ergonomie

  • Focus op het lichamelijke welzijn: houding, repetitieve handelingen, krachtinspanningen, …
  • Resultaat: minder of geen last van fysieke aandoeningen zoals rugklachten, nekpijn, RSI, hernia, spierspanning en artritis.

2. Cognitieve ergonomie

  • Focus op het mentaal welzijn: waarneming, geheugen, redenering en interactie met collega’s.
  • Resultaat: minder stress en betere prestaties.

3. Organisatorische ergonomie

  • Focus op de bedrijfscultuur: werkprocessen, bedrijfsstructuur, communicatie, werksfeer, thuiswerk, …
  • Oplossingen: verschillende functionele zones, evenwichtige balans tussen werk en ontspanning.
  • Resultaat: tevreden en productieve werknemers.

Wat is een slimme kantoorindeling?

We weten nu dat ergonomie zich op drie niveaus afspeelt: fysiek, cognitief en organisatorisch. Bij Ergodôme gaan we op zoek naar een perfecte combinatie van deze verschillende types ergonomie.

Dat doen we aan de hand van een slimme kantoorindeling:

  • Voorzie een werkplek voor elke taak. (individuele werkplek, vergader- en ontmoetingsruimtes, focusruimte, …)
gilles wynant ergonomisch adviseur

“Bij elke kantoorinrichting zetten we de mens centraal: de menselijke noden, mogelijkheden en beperkingen. Het resultaat? Gezonde en energieke medewerkers die elke dag het beste van zichzelf kunnen geven én willen geven.”

Hoe helpt een ergonomiesessie?

Ergonomie op de werkvloer biedt zowel de werknemers als het bedrijf tal van voordelen. Ben je benieuwd wat beter kan bij jou op kantoor? Onze experts komen graag langs voor een ergonomiescan.

Daarnaast bieden we ergonomiesessies aan. Onze adviseur komt langs bij jouw bedrijf om meer te vertellen over ergonomie. Van anatomie en informatie over de wervelkolom over het correct instellen van je bureaustoel en het indelen van je werkplek tot dynamisch werken: op een halfuurtje tijd leer je alles over het aannemen van een ergonomische houding.

Na de theorie volgt de praktijk. Onze adviseur gaat langs bij elke individuele werkplek voor tips om maat van de medewerker. Pas als iedereen een correcte zithouding heeft aangenomen, verlaat onze adviseur jouw werkvloer. Goed om te weten: wij maken geen onderscheid tussen nieuw of bestaand meubilair. Elk bedrijf kan ons contacteren voor een ergonomiesessie.

Ook zonder ergonomiesessie helpen we je graag. Met deze instructievideo’s ga je bijvoorbeeld zelf aan de slag met het correct instellen van jouw bureaustoel.

Ergonomietips en nieuwtjes

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwtjes en tips? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

Rugleeftijd.be