Ergonomisch zitten

Rugwelzijn als je zit

Weet dat er een verschil is tussen actief en passief zitten. Het verschil zit in het gebruik van een rugleuning. Bij passief zitten, is een stoel die je lage rug ondersteunt belangrijk. Zeker wanneer je lang zit. Bij actief zitten, zonder te leunen, gebruik je de rug- en buikspieren om de kromming in je lage rug te behouden. Of je nu actief of passief zit, de juiste houding is altijd belangrijk.

Hoe zit je goed?

Bij passief zitten

Bij passief zitten maak je gebruik van een rugleuning. Als je lang zit, is een stoel met goede ondersteuning van de lage rug is noodzakelijk. Daarnaast let je best op de volgende dingen:

  • Zet je voeten plat op de grond.
  • Zorg dat er ongeveer 4 vingerbreedtes tussen de stoelrand en de knieholte passen.
  • Stel de armsteunen zo in dat de elleboog een hoek van 90° vormt. Heb je geen armsteun? Gebruik de tafel dan als ondersteuning voor je onderarm.
  • De bolle kromming van de lendensteun past in de holle kromming je onderrug.
Passief zitten

Bij actief zitten

Bij actief zitten gebruik je geen rugleuning. Je gebruikt dan je rug- en buikspieren om de kromming in je lage rug te behouden. Zorg daarbij voor een open heuphoek (groter dan 90°). Ergens tussen 100° en 105° is ideaal. Zo blijft de kromming van je rug optimaal bewaard.

Je knieën bevinden zich in deze positie lager dan je heupen. Actief zitten kan je doen als je een korte tijd gaat zitten. Wissel af met een staande houding of een passieve zithouding.

Actief zitten
Rugleeftijd.be