Rugwelzijn als je ligt
Wanneer je slaapt, krijgt je rug de tijd om te herstellen na een actieve dag. Idealiter slaap je tussen 5 en 9 uur per nacht. Voor je wervelkolom is slapen op je rug of op je zij het best, want dan is de druk op je tussenwervelschijven het laagst. Bovendien kan je je lichaam helpen om de juiste houding aan te nemen.
Hoe lig je goed?
Op je zij
In zijlig is het belangrijk dat je rug een rechte lijn vormt. Dat doe je door je hoofd en nekholte goed te ondersteunen. Een goede matras zorgt bovendien voor een correcte ondersteuning van de lage rug.
De beste houding in zijlig is met je twee benen opgetrokken, in foetushouding dus, met een kussentje tussen je knieën. Of met je bovenste been gestrekt en je onderste been geplooid. Omgekeerd kantelt je bekken en dan ligt je wervelkolom niet langer recht. Ondersteuning voor het bovenste, geplooide been kan dan helpen.
Op je rug
Rugslapers kiezen best voor een goed en aanpasbaar kussen om de nek in een goede positie te brengen. Een goede matras zorgt voor een correcte ondersteuning van de wervelkolom. Plaats eventueel een dun kussen onder beide knieën voor de ideale houding.
Op je buik
Op je buik slapen is niet ideaal. Enerzijds maak je zo de holte in de lage rug nog groter, wat zorgt voor extra druk op de tussenwervelschijven en facetgewrichtjes. Anderzijds zorgt het ook voor extra spanning op in de nek. Het is beter om een andere slaaphouding uit te proberen.
Opstaan!
- Vertrek vanuit ruglig.
- Plooi de knieën één voor één.
- Draai je je als een plank naar je bedrand toe op je zij. Je knieën en schouders blijven parallel.
- Zwaai je benen uit bed en duw je tegelijkertijd met je hand en je elleboog af op de matras.
- Blijf heel even rechtop zitten op de bedrand
- Duw je met je handen af op bed om recht te staan
Slaap lekker
- Ga op de rand van het bed zitten.
- Plaats je elleboog dicht bij je kussen op het bed en zwaai tegelijkertijd beide benen in bed.
- Draai je met gebogen knieën op je rug.
- Strek been per been, niet beide benen tegelijk.