Ergonomisch autorijden

Rugwelzijn als je in de auto zit

Hoe kom jij uit de auto na een stevige rit met de auto? De meeste mensen moeten dan toch even rekken en strekken. Want lang in de auto zitten, dat voel je!

Wanneer de bestuurderszetel goed is afgesteld op jouw lichaam en wanneer je voldoende pauzeert (en beweegt) onderweg, is je rug je sowieso dankbaar.

Enkele praktische tips

In- en uitstappen

Schuif de autostoel ver achteruit. Ga op de rand van de autostoel zitten. Grijp een steunpunt en zwaai beide benen tegelijk in de wagen. Span hierbij je buikspieren aan.

Goed in je stoel

  • Wanneer je de polsen bovenaan op het stuur kan leggen met gestrekte armen, is de afstand van de zetel tot het stuur correct.
  • Wanneer je de ontkoppeling induwt, is je been lichtjes geplooid. Ook hier is de open heuphoek van belang.

Tijdens het autorijden

  • Neem na 1 uur rijden een pauze van ongeveer 5 minuten en beweeg.
  • Plaats bij het rijden op de autosnelweg je voet naast de pedaal en duw je af om goed in de zetel te zitten.
Ergodome tip 2

Tip

Als je de autostoel in een hoek van 90° instelt, zit je snel met een bolle rug wanneer je vermoeid bent. Dit gebeurt minder als de autostoel ingesteld is met een hoek van 100°.

Stretchen

Wil je ook graag aan de slag met ergonomische oefeningen?

We verzamelden voor jou een reeks stretchoefeningen en spierverstevigende oefeningen die ideaal zijn om je rugbeweeglijkheid te verbeteren. Heb je vaak last van je rug en nek door stress? Dan kunnen relaxatieoefeningen je rugwelzijn verbeteren.

Rugleeftijd.be