Welke factoren bepalen je rugleeftijd?
Omdat we bij Ergodôme merkten we dat niet alleen oudere mensen last hebben van rugpijn, onderzochten we samen met de afdeling Ergotherapie van Howest Kortrijk welke factoren precies invloed hebben op de gezondheid van je rug.
De rugleeftijdtool drukt uit hoe oud jouw rug is aan de hand van risicofactoren waarvan vaststaat dat ze je kans op rug- en nekklachten beïnvloeden.
We zetten ze voor jou op een rijtje
Je geslacht
Jammer maar helaas, de rug van een vrouw veroudert sneller dan die van een man. Dat ligt aan de vorm en de stand van het bekken en hoe dat de wervelkolom belast. Daar kan je niets aan veranderen, maar er zijn veel andere factoren waar je wél vat op hebt.
De vorm van je rug
Een holle of bolle rug en elke andere houding die ervoor zorgt dat de druk op de tussenwervelschijven niet evenredig verdeeld is, verhoogt je kans op rugklachten. Op je houding letten helpt en je kan ook spierverstevigende oefeningen doen die je wervelkolom ondersteunen.
Je BMI
Hoe hoger je BMI, hoe meer kans op rugklachten. Extra gewicht belast je rug aanzienlijk. Eet je al gezond en sport je al voldoende, dan kunnen spierverstevigende oefeningen ervoor zorgen dat je rug het minder lastig krijgt.
Je lenigheid
Stijve en stramme ledematen zorgen ervoor dat je wervelkolom moet compenseren wanneer je beweegt. Dat belast je rug en verhoogt de kans op klachten. Weetje: hier zijn mannen in het nadeel, want er zijn meer stijve harken bij de mannen dan bij de vrouwen. Elke dag stretchen kan al een goot verschil maken.
Je beroep
Of je nu een hele dag op een bureaustoel zit, werkt in de kou, vaak zware dingen heft en tilt (ook een peuter kan best zwaar zijn), lang gebogen staat, … Allemaal hebben ze invloed op de gezondheid van je rug. Probeer daarom ook tijdens de werkuren aandacht te hebben voor je rug. Afhankelijk van je job betekent dat misschien vaker bewegen, slimmer tillen of net meer rust nemen.
Je stresslevel
Er is een direct verband tussen stress en rugklachten. Hoe meer en hoe chronischer de stress, hoe hoger de kans op rugklachten. Dat betekent dus ontspannen. Lukt je dat niet met een rustige wandeling of een stevig streepje muziek, dan kan je ook ontspannende oefeningen proberen.
Je rookgedrag
Dat roken slecht is voor huid, hart en bloedvaten wisten we al langer, maar roken beschadigt ook de tussenwervelschijven en verhoogt daardoor de kans op rugklachten. Dat geeft je meteen een extra reden om te stoppen met roken.
Hoe vaak je zit
Volgens het Vlaams Instituut voor gezond leven zit de Belg gemiddeld 8,3 u (mannen zitten meer dan vrouwen). Dat is veel meer dan goed is voor je rug. Breng maximaal 75% van je dag (6 uur) zittend door. Probeer om het half uur even te bewegen of doe tussendoor enkele bewegingsoefeningen. Wie vaak achter een bureau zit, kan ook af en toe rechtstaand werken.
Hoe je slaapt
Slapen werkt herstellend als je een goede bloed- en zuurstofdoorstroming hebt en een gelijkmatige ontlasting van de tussenwervelschijven. Alleen is dat niet altijd het geval. Je slaaphouding speelt daarbij een grote rol. Buikslapen verhoogt de kans op rugklachten het meest. Op je rug of op je zij slapen is beter en met de foetushouding doe je je rug het meeste plezier.
Tips ontvangen?
Omdat Ergodôme een toekomst voor je rug enorm belangrijk vindt, sturen we je graag concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan. Kleine dingen die écht het verschil kunnen maken en die je makkelijk in je dagelijkse routine kan inpassen.